2015. december 23., szerda

Gumiho, avagy a kilenc farkú róka meséje

My Girlfriend is a Gumiho
Mindjárt itt a karácsony. Hogy ez miért kapcsolódik egy kilenc farkú rókához, rögtön megmagyarázom. Nálam a karácsonyi hangulat eljövetele nem korlátozódik a szigorúan karácsonyi témájú dalokhoz, mesékhez, filmekhez, hanem gyakorlatilag bármitől elkaphat a karácsonyláz, ami egyszer valahogyan a karácsonyi időszakban talált rám, és kellemes élményt adott. Így vagyok a kedves (vagy nem oly kedves) gumihóval is, mivel pont egyszer karácsonykor néztem meg egy kellőképpen idealizált gumiho interpretációt, de az ünnepek alkalmából jól is esett ez a fajta naiv romantikus megközelítés.
Szegény róka így nekem ünnepi szimbólummá avanzsált, így ha már karácsony, ha már koreai kultúra, akkor jöjjön a gumiho meséje! 
A gumiho alakja nemcsak a koreai, hanem a kínai (huli jing) és japán (kitsune) mesékben és legendákban is megjelenik. A japán és a koreai kultúra is a kínai mitológiából vette át - mint oly sok minden mást is. Egy róka alak, aki ha 1000 évet él, gumihóvá válik. Bármivé átváltozhat, de általában egy gyönyörű, fiatal nő képében jelenik meg, így könnyűszerrel elcsábítja a férfiakat, majd ezután megeszi a májukat vagy a szívüket. Alapvetően az a nagy különbség a kínai-japán és a koreai szemléletben. Az előbbiekben a rókaszellem lehet pozitív és negatív is, sokszor nagy bölcsességgel, tartással és ambíciókkal megáldott lény, míg a koreai történetekben egy kegyetlen karakter, ami emberi húsért-vérért áhítozik. A rókaszellem imidzse oly módon megromlott Koreában, hogy a későbbi irodalmi alkotásokban már félig ember, félig róka képében járta a temetőket éjjelente, és kiásta az embereke szívét. 

Számos legenda jelent meg a Myths and Legends from Korea: An Annotated Compendium of Ancient and Modern Materials című gyűjteményben, ahol a történetek alapján elmondható, hogy akkor is volt valami rókaszerű a megjelenésükben, amikor emberi alakot öltöttek, de ennek ellenére előfordult, hogy még annak a lánynak az anyja sem látta a különbséget, akinek az alakját felvette. 
Misztikus lény, ami/aki számos alkotót megihletett. Készültek róla könyvek, filmek, de még képregények és videójátékok is. A koreai képregényeket, azaz manhwák közül kettőt, a filmek közül szintén kettőt emelnék ki, bemutatván, hogy mennyire eltérő feldolgozások születtek.

Az első manhwa a Shin Gumiho, ami egy romantikus történet. Már főhősünk neve is arról árulkodik, hogy itt nem a folklórban megszokott vérszomjas rókaszellemmel fogunk találkozni, ugyanis a "shin" jelentése új, a "gumiho" jelentése pedig régi róka. Shin Gumiho nagy vágya, hogy emberré váljon, azért, hogy megtartsa ígéretét annak, akit egykoron szeretett. Mielőtt azonban még emberré válna, egy bosszúálló démonvadász a lelkét egy kardba zárja. Később ez a kard egy fiatal fiúhoz kerül,  Gumiho feléled és a kaland elkezdődik! 
(Megjelenés éve: 2009, szerző: Han Hyun Dong)


A második képregényben, mely az Oh, My Romantic Gumiho címet viseli, szakítanak a klasszikus gyönyörű-fiatal-lány gumiho elképzeléssel, ugyanis ebben az esetben a kedves gumiho hímnemű. A történet szerint Ji Eun több éve randizgat Gyuhóval, aki egyszerűen tökéletesnek tűnik, de természetesen van egy kis bibi ebben a tökéletességben: Gyuho 700 éves, egy gumiho, el akarja venni feleségül és különösen nagy érdeklődást mutat a lány mája iránt. Ji Eunnak tetszik Mr. Tökély, és a Twilight-szerű viszony is, de kérdéses, hogy ez a valóságban is annyira romantikus-e.

(Megjelenés éve: 2010, szerző: Kim Yeong Mi)

Jöjjenek a filmek, két egészen eltérő stílusú. 

Az első film kötődik az eredeti gumiho elképzeléshez, tehát egy horror film, mely a The Fox with Nine Tails címet viseli. A történet alapja megegyezik a legtöbbel, Harah, a gumiho szeretne emberré válni, és ehhez kell neki egy férfi, akinek kitépheti és megeheti a máját, közben beleszeret ebbe az emberbe, Hyukba Eddig semmi izgalmas és kevésbé romantikus nem lenne a sztoriba. Közben azonban üldözi egy alak a pokolból, aki el akarja pusztítani, és a film hangulata ebben az esetben a legkevésbé sem aranyos vagy naiv. Ettől a feldolgozástól még nekem sem lesz karácsonyi hangulatom! :D

A másik film egy zenés vígjáték, a The Fox Family. A történet középpontjában egy gumiho család áll (meglepő fordulat a cím után :D), akik alattomos céloktól vezérelve a hegyekből a városba költöznek. Tudniillik, ahhoz hogy emberré váljanak - mely nekik is nagy vágyuk - emberi májra van szükségük, melyet napfogyatkozáskor kell elfogyasztani, és erre ezer évente csak egyszer van lehetőség. Hogy az emberek közelébe férkőzhessenek cirkuszt alapítanak, de az egyetlen ember akihez közel kerülnek Gi Dong, akibe ráadásul az egyik rókalány beleszeretett...

Mi a közös tehát a koreai rókaszellemekben? Veszélyesek, emberré vagy halhatatlanná akarnak válni, kicsit sajnálnivalóak és túl gyakran lesznek szerelmesek. :)

Végezetül, ezen a vonalon maradva és egyben keretet adva a mesének egy kis zene:




További érdeklődőknek: 
https://en.wikipedia.org/wiki/Kumiho
http://www.pantheon.org/articles/k/kumiho.html




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése